Anno 2014 zijn de opties om met de markt in contact te zijn en blijven schijnbaar onbeperkt. Variërend van de ‘klassieke’ advertenties via radio, krant en TV tot e-commerce en andere vormen van on-line marketing en de inzet van social media. Het kan allemaal relatief eenvoudig ook voor Surinaamse bedrijven. Meerdere Surinaamse organisaties maken dan ook een professionaliseringslag door als het gaat om de wijze van communicatie met hun doelgroepen. En terecht ook want een doorsnee klant pakt nu veel eerder zijn smartphone, tablet of laptop dan het telefoonboek om de meest basale informatie op te zoeken. Wat levert het zoekresultaat op de naam van uw organisatie op? Indien u al een website heeft, hoe ziet die er dan uit? Is de informatie relevant, actueel en gericht op de doelgroep of bent u al blij dat er überhaupt een website is?

Diverse aanbieders van webdesign en gerelateerde diensten helpen Surinaamse organisaties bij de technische realisatie van aansluiting op het World Wide Web. Qua prijsklasse voor elk wat wils en het mooie is dat daardoor enkele tientallen jongeren heel bewust nu kunnen kiezen voor een opleiding in de vele nieuwe creatieve beroepen die daardoor ontstaan zijn. De vraag is echter in hoeverre afnemers van deze diensten, dus de bedrijven die online willen en gaan, daaraan voorafgaand nagedacht hebben over enerzijds het beoogde rendement en anderzijds de impact op de interne organisatie. Een beetje goede website kost al gauw aardig wat centen; hoe verdient dat zich terug? En sterker nog; eenmaal gerealiseerd hoe zorgen wij ervoor dat de site actuele en daardoor relevante informatie bevat. Een website beschouwen als een eenmalige kostenpost in plaats van als een investering in een verkoopkanaal, maakt al een wezenlijk verschil in hoe ermee omgegaan wordt. Nog teveel websites worden eenmaal gelanceerd heel slecht onderhouden. Contact informatie die niet correct is of verlate reacties op door bezoekers gestelde vragen zijn daar pijnlijke voorbeelden van. Iets te vaak zie je ook op websites onder het tabblad nieuws, informatie die dateert van jaren geleden. Dit geeft de organisatie onbedoeld een zwaar stoffig imago en is veelal het gevolg van onduidelijkheid in de interne organisatie over door wie, wanneer en hoe informatie te actualiseren.
Daarnaast is een nog zwaar onderschat onderdeel het tekstschrijven voor het web. Tenenkrommend zijn dan de teksten qua indeling, stijl en taalgebruik. Erg zonde natuurlijk als een bezoeker van een website geïrriteerd weg klikt vanwege het wollig taalgebruik. En het klinkt misschien wat overdreven maar het getuigt ook niet van respect naar uw markt als u zich qua structuur, koppen en inhoud niet verplaatst in de belevingswereld van de bezoeker van de site. Het gaat niet om hoe goed(koop) of solide u bent, maar vooral om wat u de bezoeker te bieden heeft.

Is de website van uw organisatie ook vergelijkbaar met een elektronische lees statische folder of beseft ook u als menig ander de kracht van dit medium als effectief verkoopkanaal? Identiek aan hoe wij als land bekend staan om onze veelzijdigheid, zo divers is ook de wijze van presentatie door lokale organisaties op het web. Daarbij valt op dat het merendeel van de organisaties hun websites gebruiken als een billboard of elektronische reclamefolder. Heel statisch en geen of weinig mogelijkheid voor de bezoeker om feedback te geven of contact te maken. Uitschieters in positieve zin zijn er gelukkig ook.
Enkele Surinaamse websites die er absoluut mogen zijn en benut worden als effectief verkoopkanaal zijn onder andere van de grote handelsbanken, onze nationale telecomprovider en de national carrier.

Als verkopen via de website voor uw organisatie nog een brug te ver is, dan mag een bezoeker zich door de presentatie en indeling minimaal thuis voelen op uw site. Met een relevante inhoud, tone of voice en waarheidsgetrouwe actualiteit rondom uw organisaties geeft u bezoekers goed aan waar u voor staat en gaat. En daar doen we het voor!

Misschien is het nu tijd voor een review van ook uw website?
Bij gelegenheid van acht jaar CrossedLines Advisory Services Suriname NV bied ik, bij deze achtste blog op mijn website, aan vier Surinaamse non-profit organisaties vier advies uren kosteloos aan om samen met u te kijken hoe ook uw site qua tekst optimaal af te stemmen op uw doelgroep.
Voor meer informatie maak dan contact via info@crossedlinesadvisory.sr.